JUN/1991
Croàcia i Eslovènia declaren la independència. Poc després ho farà Bòsnia i Hercegovina. L’exèrcit iugoslau intervé per impedir-ho i comencen les guerres balcàniques,
les quals deixen una empremta profunda a Europa. A Catalunya hi ha grans mobilitzacions arran de la Guerra de Bòsnia.
MAR/1992
Bòsnia i Hercegovina celebra un referèndum boicotejat per la minoria sèrbia ortodoxa (un 31% de la població), però amb un suport unànime per part de bosníacs (musulmans) i croats (catòlics). El 3 de març del 1992 es declara la independència de Bòsnia.
ABR/1992
Comença el setge de Sarajevo, que acaba durant tres anys. Duran aquest temps moren 14.000 persones. La ciutat va resistir l’atac de l’exèrcit serbobosnià i no va arribar a caure mai.
ABR/1993
L'ONU declara "zona segura" i desarma les milícies locals de Srebrenica, població musulmana envoltada de pobles de majoria sèrbia on al principi de la guerra hi va haver crims entre comunitats.
JUL/1995
Les tropes serbobosnianes comandades pel general Ratko Mladic entren a Srebrenica. Una part dels habitants de la ciutat fuig cap al quarter general dels cascos blaus a Potocari. Mladic amenaça els cascos blaus holandesos perquè els entreguin el control. Finalment cedeixen.
JUL/1995
S'envien les dones i els nens al territori controlat pel govern de Sarajevo. Es van executar 8.742 homes i nens musulmans a Srebrenica. El Tribunal Penal Internacional de la Haia ho va considerar “genocidi”. Avui, encara en continuen desenterrant cossos de fosses comunes.
NOV/1995
Es signen els Acords de Dayton, que, després del punt d'inflexió que suposa la massacre de Srebrenica, precipiten el final dels combats. La guerra de Bòsnia deixa prop de 10.000 morts, 40.000 desapareguts i dos milions de refugiats. Els acords mantenen l'existència de Bòsnia, però confirmen la seva divisió en dues entitats.
NOV/2017
El Tribunal Penal Internacional per a l’antiga Iugoslàvia, amb seu a la Haia, condemna el general de les tropes serbobosnianes Ratko Mladic a cadena perpètua per “genocidi i crims contra la humanitat”.
NOV/2020
25 anys després de la fi de la Guerra de Bòsnia, alguns musulmans continuen retornant, amb precaucions, a les seves llars a Srebrenica. Els serbis de la zona, però, neguen que es cometés un "genocidi", qualificació jurídica que va dictaminar el Tribunal Penal Internacional.
DES/2020
Avui, Bòsnia continua molt polaritzada ètnicament i el país segueix dividit en dues entitats: un 51% per a la Federació, habitada per croats i bosníacs, i el 49% restant per a la República Srpska, on viuen els serbis. Com la Sifa, la immensa majoria dels refugiats ja no hi tornarà a viure.