El festival
Nosaltres és una iniciativa de
Clack que neix l’estiu de l’any 2020 amb un objectiu principal: la retrobada cultural postcovid, específicament arrelada a Mataró. Es materialitza a través de tres conceptes com a eix vertebral del projecte:
Comunitat, Sostenibilitat i Cultura. Entenem l’acció cultural com una eina de transformació social, econòmica i mediambiental. Aquesta tercera edició del
Nosaltres desenvoluparà el concepte
comunitat al voltant de la importància de viure el festival en primera persona del plural, el de
sostenibilitat amb la voluntat de treballar per un impacte transversal positiu a la nostra comunitat i el de la
cultura com a punt de referència; els creadors i les seves produccions han de trobar en el festival una plataforma de suport, creació i difusió.
Si l’objectiu de la primera edició (2020) va ser irrompre a Mataró per liderar la retrobada cultural en un context històric on
Clack va pensar que calia fer aquest pas a la ciutat com a servei públic, en aquesta tercera edició del 2022 el festival pretén anar més enllà, sense perdre la identitat artesanal i de petit format, per:
a) Consolidar el
Nosaltres com a
festival d’estiu de referència a Mataró i, en la mesura del possible, impactar en els creadors locals de tot el Maresme.
b) Projectar el festival, de cara a la ciutadania, com a
servei públic cultural de qualitat i vincular-lo als objectius de desenvolupament sostenible (ODS 2030).
c)
Feminitzar de manera transversal el
Nosaltres, tant als escenaris com darrere d'ells.
d) Convertir el festival en una
comunitat de comunitats culturals locals, posant-la al centre, i fent d’aquesta pluralitat i diversitat un element diferencial del mateix respecte d’altres iniciatives anàlogues.
El festival està pensat com un conjunt d’activitats culturals de petit aforament d’entre 60 i 150 persones a l’aire lliure. Els tipus d’acte que programarem seran diversos: des d’un recital de cantautores i poesia, a un espectacle de dansa contemporània o teatre de petit format, passant per xerrades, espectacles familiars i concerts en format íntim. Cada dijous del 14 de juliol fins el 25 d’agost, oferint una o dues sessions depenent de la proposta. Seran propostes diverses i interseccionals, basades en eixos com l’art, el feminisme o la transformació social. En horari vespertí però de durada limitada, per una convivència adequada amb els veïns. Enguany reforcem el
+Nosaltres, que els dissabtes 16 de juliol i 20 d’agost oferirà una cercavila cultural quilòmetre zero a diferents places dels barris de Cerdanyola, Peramàs, Pla d’en Boet, Rocafonda, Palau i Santes-Escorxador.
El
Nosaltres és el símbol de la retrobada, una comunitat de comunitats culturals, un relat que proposa entendre la cultura local d’una forma més reivindicativa, activa i en xarxa. En primera persona del plural.
Retiment de comptes
El
Nosaltres vol ser un exemple de transparència. El retiment de comptes és públic, i els ingressos i despeses globals del festival es publiquen al web oficial setmanes després de la seva finalització (
2021).
L’1% dels ingressos d’entrades del festival es destinaran íntegrament al
Fons Solidari Nosaltres. Aquest fons serà donat a entitats mataronines que treballin per garantir les primeres necessitats socials dels ciutadans i ciutadanes amb més dificultats, concretament a Càritas Interparroquial Mataró i la Plataforma d’Afectats per la Crisi i el Capitalisme de Mataró.
Volem ser un festival respectuós, compartit i just. I ho fem en la línia dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) impulsats per les Nacions Unides. Ens comprometem amb cinc dels seus objectius i els convertim en centrals de l’acció del festival: el medi ambient i l’aigua, l’educació cultural, la igualtat de gènere, el consum responsable i de proximitat i l’esdevenir d’una ciutat sostenible.
1:
Educació de qualitat
La cultura és educació i ho ha de ser per tothom. Volem que el festival ajudi a créixer culturalment als nostres participants.
· Programació inclusiva, equitativa i de qualitat.
· Nosaltres com aparador del talent emergent de proximitat.
· Fer arribar la cultura a tota la ciutat amb el +Nosaltres.
· Política de preus justa: taquilla inversa o preus a escollir.
2:
Igualtat de gènere
El Nosaltres treballa des dels seus inicis per ser un escenari on les dones ocupin el seu espai en, com a mínim, un 50%. La cultura ha de ser igualitària, feminista i diversa.
· Paritat a l’escenari, amb un 50% de dones.
· Composició paritària de l’equip del festival (producció, tècnica i comunicació).
· Comunicat de tolerància 0 davant agressions sexistes o racistes.
· Programació compromesa amb la sensibilització cap al col·lectiu LGTBIQ+.
3:
Aigua neta i sanejament
Volem ser un espai de reflexió sobre l’ús públic i responsable de l’aigua. Des del Nosaltres pensem en incorporar una nova cultura de l’aigua accessible per a tothom.
· Generalitzar l’aigua gratuïta en tot el festival al recinte del Pati de Can Marchal.
· Obsequiar a tots els infants, equip tècnic i artistes amb cantimplores reutilitzables.
· Gots reutilitzables del festival a 1€ per a ser reomplerts de forma indefinida amb aigua de boca subministrada per Aigües de Mataró.
4:
Ciutats i comunitats sostenibles
Defensem un Mataró inclusiu, pròsper i resilient. Volem impulsar bones pràctiques culturals i inspirar la ciutadania a un compromís social, cultural i mediambiental amb la seva comunitat.
· Realitzem el Nosaltres en espais oberts i públics, de fàcil accés per a tota la ciutadania: joves, adults, persones amb mobilitat reduïda, etc. Accés fàcil a peu, en bicicleta i en transport públic.
· Evitarem qualsevol residu no reciclable al 100%. Som un festival plàstic zero.
· Treballarem per a conèixer l’impacte ambiental de l’activitat del festival i el contrarrestarem amb alguna acció a determinar.
5:
Producció i consum responsables
Apostem pels proveïdors de quilòmetre zero i proximitat i l’economia social i solidària. Volem transformar el model productiu cultural per a crear feina i oportunitats econòmiques més justes, plurals i equitatives.
· 90% del volum de facturació de proveïdors locals.
· Mínim d’un 66% d’artistes locals i/o comarcals.
· Format no lucratiu i de codi obert del festival, publicant el balanç econòmic final i apostant pel Fons de Solidaritat Nosaltres (1% ingressos de taquilla).
· Impulsem amb Coop Maresme un projecte de mercat social de la cultura cooperativa, amb la col·laboració d’un mínim de sis cooperatives comarcals en el festival.