Esta web utiliza cookies para mejorar la experiencia de navegación. Puedes aceptarlas y continuar navegando o revisar las preferencias de privacidad en cualquier momento.
Compte enrere per la quarta edició del festival Nosaltres  · CLACK
12/7
COMPTE ENRERE PER LA QUARTA EDICIÓ DEL FESTIVAL NOSALTRES
Un estiu més per l'aposta de la cultura comunitària, de quilòmetre zero i sostenible


El festival d'estiu de la ciutat, el Nosaltres, presenta la seva quarta edició. Una amalgama de programació de cultura comunitària i quilòmetre zero amb un fort compromís per la sostenibilitat que omplirà Mataró des del 20 de juliol fins al 24 d'agost d'aquest 2023. Amb la voluntat d'esdevenir una proposta de cultura compromesa, plural i de proximitat que relligui totes les comunitats culturals de la ciutat.
Sota la direcció de la productora Clack, la coorganització de l'Ajuntament de Mataró i l'aval de gairebé una quarantena d'entitats i cooperatives culturals, que reforça el seu caràcter plural, el festival arriba a la seva quarta edició. Avui 11 de juliol s'ha realitzat la roda de premsa de presentació als Jardins de l'Antic Escorxador de Mataró, amb la presència d'entitats col·laboradores, patrocinadors i artistes. El codirector del festival, Eloi Aymerich, ha ressaltat la importància d'un certamen "que es vol convertir en el festival d'estiu de Mataró, perquè el juliol no pot ser un mes de desert en la programació cultural. Som una ciutat que estima la cultura de proximitat i creada pels seus artistes, i que lluita perquè sigui diversa, festiva i per a tots els públics" i ha defensat el treball en comú "generós i imprescindible" de les més de trenta entitats i cooperatives culturals col·laboradores. La codirectora, Elena Ponce, ha ressaltat que enguany es programen cinc estrenes absolutes, un rècord de primeres vegades: "el Nosaltres vol ser una plataforma pel talent de proximitat, i ho serà per a la música, la poesia, el teatre, la dansa o el circ". La regidora de cultura, Heidi Pérez, ha tancat la roda de premsa, afirmant que "el Nosaltres és territori, sostenibilitat i ciutat" i ha insistit que el fet que enguany el festival d'estiu combini beques, nous espais a les biblioteques o s'ubiqui en dos equipaments veïnals "és un missatge clar: el Nosaltres és un dels festivals de referència de la ciutat, perquè fa un esforç per visibilitzar el talent local però també perquè la ciutadania hi participi. És el nostre compromís polític".

Una programació quilòmetre zero per descobrir i gaudir

Aquesta nova edició manifesta i afiança la idea de comunitat, posant en valor la cultura de proximitat i quilòmetre zero d'una programació multidisciplinar. El Nosaltres es reconeix com a festival d'estiu oferint una programació festiva i lúdica per a tots els públics. Ho demostra amb un vespre sureny d'aires flamencs al bell mig d'agost, la visita de l'aclamada vilassarenca Meritxell Neddermann i acomiadant el festival amb tota una festassa de la mà del conegut artista Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic. Però també demostra el seu compromís per oferir un ventall variat d'espectacles apostant per primera vegada per un espai dedicat a la música de cambra i la música contemporània amb la participació de l'Ensemble La Modesta i el jove músic i ballarí mataroní Marc Vilajuana a la veu i al piano.
El festival no renuncia a repetir fórmules d'èxit consolidades en darreres edicions, com és el ja tradicional vespre de monòlegs, que en aquesta ocasió se celebrarà el 27 de Juliol, com a prèvia al castell de foc de Les Santes a tocar de la platja i comptarà per primera vegada amb la veu del còmic Marc Sarrats, repetint amb dues monologuistes hilarants que ja han passat per edicions anteriors del festival; Irene Minovas i Marta Bosch. Clourà la nit els beats de la mataronina Anna Serra, amb el seu nom artístic DJ Sher.
El Nosaltres es converteix també en un festival d'estrenes. Així, el Nosaltres 2023 acollirà fins a cinc projectes seran presentats dalt dels escenaris per primera vegada. Per una banda, els dos projectes guanyadors de la primera edició de les Beques de suport a la creació, producció i exhibició de projectes escènics de petit format que ha seleccionat el festival durant aquest 2023: "HELENA", de la joveníssima companyia de dansa contemporània Jïrae i l'espectacle "La Veu de la Maresma", un recull íntim musical i poètic de MIRS que musica poemes de dones poetes de la comarca. L'espectacle de dansa espanyola i flamenca amb música en directe "A flor de piel", liderat per la ballarina Andrea Roanes de la Cia. Mediterránea, la lectura dramatitzada de l'obra de la dramaturga Minerva Prat "O ARA O MAI" i l'espectacle de titelles "Els lladres del temps" de la companyia arenyenca Sim Salabim Teatre veuran la llum dins la programació. Un autèntic luxe per descobrir el talent maresmenc.

Un +Nosaltres amb regust de biblioteques i noves ubicacions

En aquesta quarta edició, la proposta complementària del +Nosaltres es reafirma com una aposta per experiències culturals locals, populars i descentralitzades que en aquesta ocasió tindran lloc dos divendres d'agost als jardinets de la Biblioteca Pompeu Fabra i de l'Antoni Comas amb la intenció d'acostar les arts escèniques a les biblioteques identificant-les com a espais propers i afins a l'adn cultural del festival.
El Nosaltres més descentralitzat i itinerant s'estendrà per nous espais de tota la ciutat: La Casa de la Palmera, els Jardins de l'antic Escorxador i les Biblioteques de Mataró seran els diferents recintes que acolliran per primera vegada el festival. Els dos espais escollit, després de deixar l'entranyable Pati de Can Marchal són dos espais acollidors i identitaris de l'arquitectura veïnal, social i paisatgística de la ciutat, com son la Casa de la Palmera, al centre de la ciutat, que acollirà els 3 primers vespres del festival i els Jardins de l'antic Escorxador, a cavall de l'Havana, Palau-Escorxador i Rocafonda, on tindran lloc els 3 darrers dijous.
Les entrades es poden trobar a través de la plataforma Codetickets des del passat 5 de maig i els preus oscilen entre els 5€ i 15€, amb la possibilitat de mecenar el projecte aportant una quantita més elevada per tal de donar suport econòmic adicional a la iniciativa. Les activitats familiars són d'entrada lliure amb taquilla inversa.
Per altra banda, el Nosaltres continua ampliant el seu compromís amb la sostenibilitat. El festival complirà amb 5 dels 17 objectius de desenvolupament sostenible impulsats per Nacions Unides, enfocats a la sostenibilitat del medi ambient, la responsabilitat de l'ús de l'aigua, l'aposta en una educació de qualitat, la igualtat de gènere, el consum responsable i de proximitat i l'esdevenir una ciutat sostenible. Enguany es contemplen novetats rellevants, com les carpes d'educació ambiental de Solidança (Didaltruck) i Maresme Circular (Ludobrossa) o la possibilitat d'aparcar de forma segura la bicicleta dins el recinte.

Un projecte que enllaça una quarantena d'institucions, entitats i cooperatives culturals

En aquesta quarta mostra del festival, el Nosaltres continua consolidant la seva vocació comunitària i compta amb gairebé una quarantena d'entitats, associacions culturals i entitats de l'economia social i solidària que donen aval al projecte, dels quals molts repeteixen confiança com Folk You o Buc de llibres i d'altres s'afegeixen enguany a la base social com son la Fundació Solidança o Aula Masafrets, SCCL entre d'altres.
Per altra banda, el 'Nosaltres' no seria possible sense el suport dels seus patrocinadors, tots vinculats a uns valors cívics i de retorn social. En aquest sentit, el festival comptarà, entre d'altres, amb la confiança i el patrocini d'Aigües de Mataró, Aliança Mataró, Assolim Alimentària, Cervesa del Montseny, Col·lectiu Ronda, Maresme Circular i Solidança. Els mitjans col·laboradors seran tvmataró, Capgròs i Maresme Tropical.
Així mateix, com ja és habitual, el festival es torna a comprometer a fer un retiment de comptes amb la publicació d'ingressos i despeses globals del festival al web oficial, setmanes després de la seva finalització. Tota la informació relativa al 'Nosaltres' es pot consultar a la renovada web 'nosaltresfest.cat' i a l'Instagram i Twitter @NosaltresFest, des d'on s'anirà informant amb el hashtag #NosaltresFest de les novetats del festival d'estiu de Mataró durant les properes setmanes.

x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.