Esta web utiliza cookies para mejorar la experiencia de navegación. Puedes aceptarlas y continuar navegando o revisar las preferencias de privacidad en cualquier momento.
Clack i Minimal rescaten el Govern d'Unitat que va venir després del 'ja sóc aquí' de Tarradellas  · CLACK
12/9
CLACK I MINIMAL RESCATEN EL GOVERN D'UNITAT QUE VA VENIR DESPRÉS DEL 'JA SÓC AQUÍ' DE TARRADELLAS
Clack de bracet de la productora barcelonina Minimal inicia el curs presentant el seu darrer treball 'Tarradellas, govern d'unitat', un documental històric i testimonial sobre la formació del Govern d'Unitat de la Generalitat recuperada arran del retorn del president Josep Tarradellas el 23 d'octubre de 1977. Ell va ser l'única autoritat republicana que retornà d'un exili de quaranta anys per assumir un càrrec de rellevància dins la democràcia emergent.

El film recull el testimoniatge directe de tots els membres vius del govern d'unitat (1977-1980) tals com Narcís Serra, conseller de Política Territorial i Obres Públiques del PSC; Ramon Espasa, conseller de Sanitat pel PSUC; i Jordi Pujol, conseller polític del govern d'unitat per CDC i futur president de la Generalitat, així com declaracions de l'actual president de la Generalitat Pere Aragonès, del filòleg Jordi Amat, de la politòloga Paola Lo Cascio i del periodista i historiador Joan Esculies, que actua d'assessor històric del treball.

A més, a 'Tarradellas, govern d'unitat' es recull el testimoni, entre d'altres, de Miquel Roca Junyent, advocat i ex militant de CDC i un dels pares de la Constitució, o figures tan destacades de la transició com Rodolfo Martín Villa o la periodista Pilar Cernuda.

El documental, dirigit per Albert Solé i Joan Salicrú, és una producció de Clack i Minimal Films, en coproducció amb la Xarxa Audiovisual Local i RTVE, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Segons la pròpia direcció, aquest període ha estat objecte de poc estudi malgrat haver estat de gran importància pel futur polític i social de Catalunya.
El documental permet analitzar la capacitat de diàleg que van mostrar el president Tarradellas i els polítics d'aquella generació on hi havia diverses sensibilitats polítiques. "L'única persona que es va atrevir o va aconseguir que formessin part del mateix govern aquella esquerra, aquella dreta, el centre i els nacionalistes va ser Tarradellas", conclou una de les testimonis del documental, la periodista madrilenya Pilar Cernuda.

L'estrena del documental ha estat aquest 8 de setembre en un acte al paranimf de l'Escola Industrial de Barcelona, i el dia 11 amb motiu de la Diada de Catalunya a les televisions locals del territori associades a La Xarxa, mentre que Televisió Espanyola, l'altre ens productor, té previst emetre-ho precisament al voltant del 45è aniversari del retorn de Tarradellas, a finals d'aquest octubre.
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.