Esta web utiliza cookies para mejorar la experiencia de navegación. Puedes aceptarlas y continuar navegando o revisar las preferencias de privacidad en cualquier momento.
El nou documental de Clack denuncia la repressió franquista contra els protestants catalans · CLACK El nou documental de Clack denuncia la repressió franquista contra els protestants catalans · CLACK El nou documental de Clack denuncia la repressió franquista contra els protestants catalans · CLACK
12/11
EL NOU DOCUMENTAL DE CLACK DENUNCIA LA REPRESSIÓ FRANQUISTA CONTRA ELS PROTESTANTS CATALANS
El film s'estrena el proper 16 de novembre a Mataró en el marc de la la Mostra de Cinema Espiritual, organitzada per la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya

"Una de les nostres línies com a productora és explicar històries amagades, a la perifèria del discurs oficial", explica Joan Salicrú, productor executiu del documental, sobre el compromís de Clack amb la memòria històrica


Protestants, la història silenciada, nou documental de la productora mataronina Clack, compromesa amb la memòria històrica, denuncia la repressió i persecució viscudes per les comunitats evangèliques històriques que van començar a implantar-se a Catalunya, especialment a les àrees urbanes, ara fa uns 150 anys.

Especialment després de la Guerra Civil i fins l'inici de l'etapa del desarrollismo, els membres de les esglésies protestants van veure clausurats i atacats els seus temples i van haver de mantenir la seva fe en trobades a cases particulars. Si eren descoberts en aquests cultes, els seus participants eren multats, de la mateixa manera que si distribuïen qualsevol producte cultural vinculat a aquesta religió.

Igualment, els infants eren estigmatitzats a les escoles, les parelles que volien casar-se fora de l'Església catòlica tenien moltes dificultats per aconseguir-ho i els membres d'aquestes comunitats havien de ser enterrats en zones separades dels catòlics en els cementiris tradicionals, sovint en molt males condicions.

De 52 de minuts de durada, la peça audiovisual, narrada a partir del testimoni de Noemí Cortés, membre de la comunitat del carrer Terol de Barcelona, inclou declaracions de Josep-Lluís Carod-Rovira en la seva faceta d'estudiós del protestantisme, el crític d'art Daniel Giralt-Miracle, de confessió evangèlica, la historiadora Marta Velasco, autora de l'estudi Los otros mártires, o el també historiador Federico Vázquez Osuna, autor de Les esglésies evangèliques històriques de Barcelona.

Protestants, la història silenciada s'estrenarà el proper 16 de novembre en el marc de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, impulsada per la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. També en el marc de la Mostra de Cinema Espiritual, hi haurà projeccions del documental al temple protestant del carrer Tallers de Barcelona (dissabte 20 de novembre) i al Casal Pere Quart de Sabadell (dimarts 22 de novembre).

Dirigit per David Casals, Júlia Solé i Sergi Martí a partir d'una idea original del propi David Casals, el documental compta amb el suport de la Direcció General d'Afers Religiosos, el Memorial Democràtic de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundación Pluralismo y Convivencia.

L'exclusió d'Espanya del Pla Marshall

El documental, a més, posa llum sobre un episodi poc conegut: com la manca de llibertat religiosa i la repressió exercida pel règim franquista sobre els protestants van ser un factor clau a l'hora d'excloure la presència d'Espanya en el Pla Marshall de reconstrucció europea.

De fet, el senador nord-americà Alvin O'Konsky va aconseguir que la Cambra de Representants aprovés el 30 de març de 1948 la inclusió d'Espanya en aquesta acció clau de la postguerra. El president Eisenhower, de confessió baptista, però, la va vetar, supeditant l'acord a una autèntica liberalització del règim espanyol i a la concessió de llibertat religiosa.

Protestants, la història silenciada s'emmarca dins la línia de treballs vinculats a la memòria històrica desenvolupats per Clack com Peiró42, L'última cinta des de Bòsnia o Patrimoni7.

"Una de les nostres línies d'acció com a productora és explicar històries amagades, que han quedat als marges, a la perifèria del discurs oficial, i la història dels protestants a Catalunya és un d'aquests temes que ens ha semblat que valia molt la pena de recuperar", explica Joan Salicrú, productor executiu del documental.
Formamos parte de:
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.