Esta web utiliza cookies para mejorar la experiencia de navegación. Puedes aceptarlas y continuar navegando o revisar las preferencias de privacidad en cualquier momento.
El 'Nosaltres' de Clack clou un estiu excepcional de retrobada cultural i resistència post-confinament · CLACK El 'Nosaltres' de Clack clou un estiu excepcional de retrobada cultural i resistència post-confinament · CLACK
28/8
EL 'NOSALTRES' DE CLACK CLOU UN ESTIU EXCEPCIONAL DE RETROBADA CULTURAL I RESISTÈNCIA POST-CONFINAMENT
Dels tres conceptes clau en base als quals va néixer el passat mes de juny el festival 'Nosaltres' impulsat per Clack, comunitat, renaixement i resistència, un estiu després es pot concloure que, d'aquests tres, l'element que el festival ha tingut més present i el qual ha acabat abanderant és el de resistència. Concretament, resistència cultural post-confinament en el context de la pandèmia del Covid-19.

El festival 'Nosaltres' ha liderat la retrobada cultural al Maresme i l'ha fet efectiva a Mataró durant vuit dijous al Pati de Can Marchal. Aquest era precisament l'objectiu de la iniciativa: després dels mesos solitud i individualisme als quals havia abocat el confinament provocat per la pandèmia, avantposar la visió col·lectiva de la cultura mitjançant de la primera persona del plural..

Així ha sigut durant aquest estiu estrany i excepcional, ple d'incerteses i pors, clos aquest dijous 27/08 pel festival 'Nosaltres', el qual ha aconseguit resistir setmana rere setmana portant a terme la seva proposta de #CulturaSegura: una programació cultural de petit format però de molta qualitat que ha garantit en tot moment les mesures higièniques i de seguretat estipulades per les autoritats sanitàries competents, i que ha acollit 870 mataronins, amb una mitjana de 58 persones en cadascuna de les 15 activitats realitzades.

Artistes de referència i pluralitat cultural

L'acollidor Pati de Can Marchal ha sigut testimoni de la pluralitat cultural de tota mena d'actuacions durant els mesos de juliol i agost. Del teatre de Clara de Ramon o Xevi Ribas i el circ de Patas pa'arriba, a un debat sobre cultura i comunicació post-Covid amb ponents de luxe com Care Santos, Albert Sáez i Liliana Arroyo, passant pel brutal jazz d'Ivó Oller, la delicada poesia de Laia Maldonado, Adrián Salcedo o Chantal Poch i les actuacions musicals de meravelloses veus feministes com Laia Llach, Mabel Flores o Carla Collado.

A més, reconegudes veus joves de referència a Catalunya han visitat el festival 'Nosaltres' aquest estiu. És el cas de Suu, que va omplir en sessió doble l'aforament màxim del Pati de Can Marchal, i Magalí Sare, qui junt amb Sebastià Gris va presentar el disc 'A boy andí a girl', editat pel segell mataroní Microscopi. Ambdues artistes han interpretat 'Cançons de l'estiu', en el cas de Suu la de TV3 i en el cas de Sare la d'Estrella Damm.

Tanmateix, cal fer esment a l'aposta del festival per obrir cadascuna de les seves vuit vesprades amb un testimoni anònim d'una experiència personal vinculada al Covid-19, des d'una pacient mataronina que ho va passar molt malament pel virus i es va recuperar fins un voluntari que es va recórrer tot Mataró amb una furgoneta portant menjar a famílies vulnerables i necessitades en temps de pandèmia. Així, Clack agraeix personalment a Jèssica, Tere, Albert, Yolanda, Eli i Helena, Omaima, Jaume i Clàudia haver compartir amb la família del 'Nosaltres' les vostres històries valentes i de vida en uns moments tant difícils com aquests.

El festival estiuenc de la paritat

"El 'Nosaltres' ha sigut el festival estiuenc de la paritat". Ho afirma Cristina Madrid, codirectora del festival, sòcia de Clack i directora del documental 'Les Resilients', sobre l'escena musical feminista a Catalunya. I per il·lustrar-ho, la codirectora Madrid fa balanç dels espectacles que ha acollit el 'Nosaltres' en termes de gènere: 6 espectacles de dones, 6 d'homes i 7 de mixtes. La proporció es manté en el total de persones que han pujat a l'escenari del 'Nosaltres' durant els mesos de juliol i agost: 16 dones i 18 homes.

"Des del primer moment, tant l'Eloi Aymerich com jo, com a codirectors del festival, vam considerar prioritària la programació paritària per tal de donar el mateix espai a dones i homes talentosos i no replicar estructures de poder que veiem a molts altres festivals i espectacles culturals", ratifica Madrid.

La codirectora vincula la pluralitat de les actuacions a la del públic que s'ha sumat a l'aventura estiuenca del 'Nosaltres': "Ha vingut gent de tota mena; moltes persones venien a veure un artista concret i després es quedaven a veure d'altres quan veien que també els agradava".

Per la seva banda, Eloi Aymerich, codirector del festival 'Nosaltres', considera que "cada vesprada del festival ha estat un èxit perquè la cultura cura, sobretot quan estem junts en un miracle com aquest". Aymerich aprofita la cloenda del festival per exposar-lo com a model cultural referent en temps de pandèmia: "El coronavirus ha deixat al descobert les mancances del model, i a través d'un petit festival de servei públic com aquest hem constatat que Mataró es mereix tenir models que s'emmirallin en els mataronins a través d'una cultura propera, solidària, quilòmetre zero, plural i orgullosa de ser artesanal".

Una aventura compartida amb persones imprescindibles

Des què va començar el 'Nosaltres', la productora Clack, impulsora del festival amb la coorganització de l'Ajuntament de Mataró i el suport d'Òmnium Maresme i Coop Maresme, ha posat el focus en la primera persona del plural: sense totes i tots els qui s'han apropat aquest estiu al Pati de Can Marchal per compartir aquesta aventura que va sorgir en ple confinament, el 'Nosaltres' no hauria estat possible.

És per això que l'organització del festival pretén fer molt d'èmfasi en els agraïments i no es vol deixar ningú: no només a tot el públic divers i meravellós que ha sigut còmplice nostre aquest estiu, sinó també a l'equip tècnic del festival, als tècnics municipals que han donat suport i recolzament, als patrocinadors que han cregut en la iniciativa i, molt especialment, a totes i tots els voluntaris que ens han ajudat a dinamitzar i tenir cura de l'espai des del primer dia fins l'últim. A totes i tots vosaltres, gràcies per resistir amb 'Nosaltres' i esperem compartir més projectes plegats en un futur proper.
Formamos parte de:
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.