Tanquem el calaix del ddM

A partir de l’1 d’octubre el Diaridelamusica.com ha deixat d’actualitzar-se. Ens acomiadem, i tanquem aquest projecte comunicatiu que va arrencar el 2006 a Mataró Ràdio i que porta vuit anys en antena. Des de la productora Clack, que és on el vam fer néixer, creiem que el projecte ja ha arribat al seu final de cicle. El ddM –com el coneixem de forma abreviada- ens diu adéu.

Durant anys ens hem dedicat a desbrossar rutes desconegudes en la comunicació periodística audiovisual musical. Hem intentat aixecar torres impensables. Hem edificat moltes coses. Hem fet molt bons companys de viatge. I ara, després de força temps obrint camins i nous bastiments audiovisuals, crec que toca i és sa aprendre a tancar projectes. El que potser penses amb 24 anys és diferent al que planifiques amb 32. Aquí una de les diferències. Ens fem grans. I penses que només tancant calaixos se’n podran obrir d’altres.

La història del Diaridelamusica.com ha valgut molt la pena. Han passat centenars de convidats i grups. Al Youtube tenim més de 440 videos penjats amb gairebé un quart de milió de visionats! Quina casualitat; ara que tenim 440 clips -que coincideix amb la freqüència de 440 Hz- de l’afinació musical. A l’equip hi han treballat gent sensacional -penso especialment amb gent com la Marta Cabot, en Kiko, la Georgina, l’Oriol Castillón, l’Albert Clopés, en Joan Salicrú, l’Esteban Seras, la Tanit Palay, en Marc Teixidó, en Marc Arisa, la Rita Villà, l’Alba Garcia, en Joan González, en Jorge Heredia, en Marc Giner, l’Albert Poquet, en Xevi Amat o en Joan Ayza. Un munt de gent entusiasta que ha donat part del seu talent per fer un projecte comunicatiu de música amb continuïtat i de base. Sí. De base. Comptant amb els mitjans, les agències de comunicació, les sales, els cicles de petit format, els festivals emergents, les discogràfiques i promotores, els patrocinadors, i sobretot les bandes. Intentat connectar amb el que bullia a l’escena.

Tot el material queda penjat. Els vídeos, les cròniques, les entrevistes, els reportatges, les fotografies. Els comptes de Youtube, Twitter i Facebook del ddM queden oberts però sense actualització. I tota la informació queda a lliure disposició. Perquè la feina documental feta és ingent, especialment per la música emergent catalana i maresmenca. Hem vist néixer bandes que ningú sospitava on arribarien com La Pegatina o Els Catarres. O hem descobert uns Mishima quan encara no havien emergit de l’underground. O hem entrevistat intèrprets de primera línia com Llibert Fortuny, Gerard Quintana o La Troba Kung-Fú. O enregistrat les melodies jamaicanes de The Wailers, el saxo de Maceo Parker o l’extraordinària veu de Sílvia Pérez Cruz.

El Diaridelamusica.com s’ha passejat per les graelles de televisions com Maresme Digital, Televisió de Mataró, m1tv o La Xarxa. També per ràdios, des de Mataró Ràdio, Ràdio Premià de Mar, RTV Calella o Ràdio Arenys. O mitjans escrits, com Capgròs o El Tot Mataró. Fins i tot en altres portals web, com Enderrock.cat. El ddM ha volgut estar a tot arreu on se l’ha demanat. També hem treballat amb moltes sales de les que no em vull oblidar. Des de les Cases de la Música, començant per la de Mataró i els amics de Visual Sonora, fins a Privat, Lasal o el Foment Mataroní. També hem treballat amb festivals; des de l’inVICtro fins al Cicle de Músiques Tranquil•les de Mataró, passant pel Poesia i + de Caldes d’Estrac o la Fira de Música al carrer de Vilaseca. Els companys de viatge són molts. Aquestes línies també han de servir per això. Per donar unes gràcies molt grans. Hem fet possible el projecte durant anys gràcies a jun munt de complicitats, favors i confiances. Malgrat sentir una certa tristesa i nostàlgia al dir adéu, també tinc la sensació d’estar acomplint la dita que diu que “està bé allò que bé acaba”. Agraït i amb la feina feta amb molta gent.

Ara seguim. Ens retrobem de seguida. Tanquem un projecte però mantenim l’entusiasme i les ganes de la gent de Clack. Encarant nous reptes amb la música al centre de la narració. I sobretot, continuant explicant històries. Perquè la música, en realitat, crec que és això: res més que una diversa i gran biblioteca plena d’històries extraordinàries i belles. Com el Diaridelamusica.com.

Salut i molta música!
Eloi Aymerich
Director del Diaridelamusica.com.

El Diaridelamusica.com s’acomiada després de vuit anys en antena

Coriolà és un exemple del tipus de bandes que ha seguit el ddM. Aquí els veiem a la sèrie documental SonAlMaresme.

Després de vuit anys en antena en diferents formats, el projecte Diaridelamusica.com impulsat per Clack deixarà d’actualitzar-se a partir d’aquest 1 d’octubre. Obert en el marc d’una col·laboració amb l’emissora municipal Mataró Ràdio el 2006, des de la productora Clack es considera que el projecte ha arribat al seu final de cicle.

No obstant, els continguts produïts fins al moment romandran a la pàgina web www.diaridelamusica.com i a les xarxes socials on el projecte té presència –Twitter [perfil], amb 4.500 seguidors, i Facebook [pàgina], amb 900-. Precisament, el ressò a les xarxes socials del Diaridelamusica.com parla per si sol de la feina feta fins al moment: des de l’obertura del canal Diaridelamusica a Youtube [canal], l’any 2008, els 440 vídeos penjats han tingut 226.707 visualitzacions.

D’entre els cinc vídeos més vistos, una entrevista de 2011 a la formació Els Catarres [vídeo] (15.923 visualitzacions), la crònica del concert de The Mamzelles a El Públic de Mataró [vídeo] (8.319 visualitzacions), un contingut vinculat al DJ mataroní Teddy Dos Dedos [vídeo] (5.364 visualitzacions), una conversa amb Els Amics de les Arts de 2010 [vídeo] (5.238 visualitzacions) i la crònica d’un concert dels terrassencs D’Callaos a El Masnou el 2009 [vídeo] (4.422 visualitzacions).

“El Diaridelamusica.com ha vist néixer bandes que ningú sospitava on arribarien com La Pegatina o Els Catarres; ha descobert uns Mishima quan encara no havien emergit de l’underground; ha entrevistat intèrprets de primera línia com Llibert Fortuny, Gerard Quintana o La Troba Kung-Fú; ha enregistrat les melodies jamaicanes de The Wailers, el saxo de Maceo Parker o l’extraordinària veu de Sílvia Pérez Cruz. I creiem que això s’ha de poder recuperar sempre”, explica el director del projecte multiplataforma, Eloi Aymerich.

Durant el seu periple, en el seu format televisiu el Diaridelamusica.com s’ha passejat per les graelles de televisions com Maresme Digital Televisió, m1tv o d’operadors supramunicipals com la Xarxa de Televisions Locals –actualment La Xarxa-; per emissores de ràdio com Mataró Ràdio, Ràdio Premià de Mar, RTV Calella o Ràdio Arenys i a mitjans escrits com Capgròs o El Tot Mataró. La incursió en el camp digital ha portat en els dos darrers anys a un acord de col·laboració amb el diari digital Enderrock.cat, del Grup Enderrock.

Aymerich també agraeix el suport de totes les persones que han tirat endavant el projecte al llarg d’aquests vuit anys: “Cal tenir en compte que el projecte ha estat realitat gràcies a un munt de gent entusiasta –més de vint persones en total- que ha donat part del seu talent per fer-lo possible, així com els altres mitjans i agències de comunicació, sales de concerts, cicles de petit format, festivals emergents, discogràfiques i promotores, els patrocinadors, i sobretot les bandes que ens han brindat la seva col·laboració”.

L’ADN del Diaridelamusica.com segueix en els documentals de Clack

La presència de la música en els productes que elabora Clack va1 més enllà de la producció del Diaridelamusica.com i es plasma en documentals com Cançons a la vora del pop [vídeo] (2010), Pi de la Serra. L’home del carrer [vídeo] (2013) o el recentíssim Bon cop de falç. La història de l’himne [vídeo]. Aquest últim documental, coproduït amb Televisió de Catalunya i La Xarxa, es va emetre el passat 9 de setembre per TV3 i inclou diverses actuacions musicals enregistrades expressament.

Les recomanacions del Diaridelamusica.com

Bbface & Knurf interpretant Only girl (in the world) de Rihana en acústic als estudis del programa radiofònic La Tarda de La Xarxa.

Comencem pel concert de BBface & Knurf [web]. El duet de La Floresta format per la Marina Bbface i el Frank Montasell presenta aquest divendres a Calella la seva proposta de duo acústic de versions pròpies. Soul i energia per interpretar les versions de les cançons que més de gust els vingui tocar a cada moment. Concert aquest divendres a les deu de la nit al CafèClub Les Palmeres [facebook] de Calella. Entrada gratuïta.

Seguim a divendres. El barceloní Lluís Coloma [web] actua en format trio a l’espai Sis-b [web] de Malgrat de Mar. Un dels pianistes de ‘blues’ i ‘boogie woogie’ més reconeguts del territori serà al Maresme per oferir una nit moguda al costat del contrabaixista Manolo German i el bateria Marc Ruiz. Concert de Lluís Coloma Trio a les onze de la nit i amb entrada gratuïta però consumició mínima obligatòria.

El  Teatre Auditori de Granollers [web] inaugura la tardor amb un gran concert: el de Rosario Flores [info]. La cantant madrilenya filla d’El Pescaílla i Lola Flores presenta el seu últim disc, Rosario, al Vallès Oriental. Una guanyadora de dos Grammy llatins aquest dissabte a les nou del vespre per un preu d’entrada d’entre els 20 i els 36 €.

Acabem amb la barcelonina Névoa [web] que vèiem fa unes setmanes en format duet a Alella. Aquest cap de setmana la Núria Piferrer ofereix un concert al Teatre Principal d’Arenys de Mar [web] per presentar el seu espectacle Fado, una significativa selecció de peces del gènere portugués per celebrar els seus 15 anys de carrera musical. Serà diumenge a les set de la tarda i per 10 euros l’entrada anticipada i 12 a taquilla. DDM

 

Isaac Ulam prepara nou àlbum

Isaac Ulam en concert a El Públic de Mataró el maig del 2012.

Isaac Ulam [facebook], a qui vam veure el passat dimarts 23 de setembre actuant dins les Festes de la Mercè de Barcelona, prepara nou disc. El cantautor de Blanes va presentar en aquest concert el seu disc conjunt amb Jose Domingo Temple d’aigua i llum, un àlbum amb deu temes que beuen de la tradicionalitat d’estils com la jota o l’havanera. No podem avançar com serà el nou disc del músic psicodèlic però sí que aquest estiu l’ha estat enregistrant al seu poble de La Selva. En el vídeo que acompanya aquest text el veiem en concert a l’espai mataroní El Públic [web] el maig del 2012. DDM

Les recomanacions del Diaridelamusica.com

Videoclip del tema Prometeu encadenat de Lád Cúig.

Comencem amb Batecs de corda, un espectacle que combina la música del hang de Carles Vendrell i el violoncel d’Andrea Peirón amb la dansa LifExpression Butoh de l’Anika Burton. Tres ingredients d’un mateix espectacle que inclou degustió de menjars, vins i caves. Tot, divendres a les nou del vespre al Teatre Clavé [web] de Tordera i per 26 euros.

La segona recomanació del cap de setmana és el concert que Ihsanlulu [facebook] oferirà també divendres a dos quarts de deu del vespre al restaurant La Gàbia [web] de Calella. El duet, format per la veu d’Ihsa Béjar i el piano de Lourdes Bartrolí, oferirà un recital suau i potent, dolç i fresc de pop melòdic, versions i standars. És amb entrada gratuïta però consumició mínima obligatòria.

Seguim a Calella amb el concert que Lád Cúig [facebook] ofereixen aquest divendres al Zona 6 Beach Bar de Calellla [facebook]. Els d’Arenys de Munt duran el seu estil contundent derivat de la simbiosi del punk/rock amb la música celta i irlandesa. Aquest concert a la platja serà a les deu de la nit i amb entrada gratuïta.

I tanquem amb el duet format per Jaymee Martin a la veu i Alex Bagaria a la guitarra. Aquesta parella ofereix un repertori acústic que passa per el gospel, el blues més tradicional i el soul. Serà dissabte a les onze de la nit a l’espai Sis-b [web] de Malgrat de Mar. L’entrada és gratuïta amb consumició mínima obligatòria. DDM

Quimi Portet produeix ‘Festival’, l’últim disc de Sanjosex

Quimi Portet en concert a la sala Rasa de Faktoria d’Arts de Terrassa el juny de 2012.

Quimi Portet [web] és el productor de l’últim disc de Sanjosex [web], Festival, un quart àlbum més rocker del cantautor bisbalenc. Portet, músic, cantant però també productor ha treballat per a la majoria de discos d’El último de la fila -grup que va cofundar- i també ha produït àlbums per a autors com Gerard Quintana, Adrià Puntí i Albert Pla, amb qui hem vist aquest estiu en el seu concert de celebració dels 25 anys a l’Acústica de Figueres. DDM

Les recomanacions del Diaridelamusica.com

Entrevista a Névoa feta pel Diaridelamusica.com el novembre del 2012.

Comencem amb el concert de The Tangerine Tree. Un projecte encapçalat per la cantant argentina Rocío Faks [web] acompanyada de Jordi Morales (contrabaix i veu) i Sebastià Burguera (guitarra acústica i veu). El trio interpretarà temes propis i també de música folk americana així com peces de música irlandesa i de jazz. Serà aquest divendres a dos quarts de nou del vespre a El Centre [web] de Caldes de Montbui per 5 euros l’entrada i 3 la dels socis.

El Clap [web] de Mataró estrena la seva temporada de concerts aquest divendres a les onze de la nit amb Bigott [facebook]. L’autor de Saragossa arriba a Mataró en solitari per oferir el seu folk psicodèlic i presentar alguns dels nous temes que apareixeran al seu nou disc. L’entrada té un preu d’onze euros l’anticipada i de 14 a taquilla.

El dia segënt, dissabte, i dins el Festival Bouquet d’Alella [facebook], concert entre vinyes de Névoa [web] i Vicenç Solsona [myspace]. La cantant de fado barcelonina Núria Piferrer oferirà el seu espectacle conjunt amb el guitarrista Vicenç Solsona, amb qui ha gravat el seu últim disc The Jamboree Sessions Vol. 1. Concert amb tast de vi aquest dissabte a dos quarts de deu del vespre per 12 euros l’anticipada i 14 a taquilla.

Per acabar, concert-ball de comiat d’estiu al Centre L’Amistat [web] de Premià de Mar amb l’Orquestrina La Mundial. La banda, nascuda el 1979 i dirigida pel carismàtic Dr. Soler, oferirà des de swing fins a countrty passant per bandes sonores cinematogràfiques. Serà dissabte a dos quarts d’onze de la nit per 8 euros l’entrada i 5 pels socis. DDM

Albert Pla morirà a la gran pantalla

Albert Pla presentant l’espectacle Somiatruites conjuntament amb Pascal Comelade l’any 2011. 

Albert Pla [web] és un dels protagonistes de la nova pel·lícula del gironí Isaki Lacuesta Moriremos por encima de nuestras posinilidades. El cantautor de sabadell explota la seva faceta d’actor que ja ha estat mostrant els últims mesos al seu espectacle-concert Manifestación i el veiem, ara, a la gran pantalla. La pel·lícula s’estrenarà el proper 26 de setembre al Festival de Sant Sebastián, el 6 d’octubre al Temporada Alta de Girona i més endavant a les sales de cinema convencionals. DDM

12 hores de música ininterrompuda a Mataró

Toninho Pà durant un concert celebrat a El Públic de Mataró el 21 de gener del 2013. 

Toninho Pà [facebook] és un dels músics maresmencs que participaran en les 12 hores de música ininterrompuda del 6è Festival de Música CEMI Lluís Casals & Cia. [info] que se celebrarà aquest dissabte 13 de setembre a la Torre Can Palauet. El certamen comencarà a les dotze del migdia i no acabarà fins les dotze de la nit. Migdia de música maresmenca que comptarà tant amb grups de diferents escoles i també amb grups i músics consolidats com Raquel Xiberta o el mateix Toninho Pà. La iniciativa és possible gràcies a tots els músics que hi participen desinteressadament, la Hermandad Divina Pastora, socis, voluntaris i amics del CEMI i Auvisa, entre d’altres. DDM

Les recomanacions del Diaridelamusica.com

Videoclip del tema Bestiabou d’Erm.

Dins dels actes de Commemoració del Desembarcament del 1705 [web], aquest dimecres dia 10 de setembre se celebra a Montgat el Festival Enroka’t a la Sorra. La Platja de l’Espigó s’omplirà de música a partir de les onze de la nit amb un cartell encapçalat pels De Mortimers [web]. La banda de Tiana durà el seu concert espectacle basat en el format karaoke on el públic és el protagonista. L’entrada és gratuïta.

El Centre [web] de Caldes de Montbui acull aquest divendres a dos quarts de nou la presentació del quart disc d’Erm [web]. El barceloní David Pérez mostra el seu nou treball Història certa d’Abel Costafreda, un disc conceptual que treu a la llum un crim oblidat dels anys de la Transició: l’assassinat del poeta bagenc Abel Costafreda, fill de Rajadell. L’entrada val 5 € i 3 pels socis.

Ja és aquí el 6è Festival de Música CEMI Lluís Casals & Cia [info]. 12 hores ininterrompudes de rock, jazz i blues amb formacions de Mataró i comarca del Maresme. L’acte, organitzat pel Centre d’Estudis Musicals Iluronsense, compta amb músics com Raquel Xiberta [web] i Pep Romaguera, Toninho Pà [facebook] i grups com Route66 entre molts altres. Serà dissabte a partir de les 12 del migdia a la Torre Can Palauet [mapa] i és gratuït.

El Teatre Auditori de Granollers [web] se suma a la celebració del Tricentenari oferint el concert La música als estats i nacions d’Europa al 1714. El recital, encapçalat pel solista de flauta travessera granollerí Claudi Arimany [web], repassarà les obres dels autors que vivien el seu moment d’esplendor en aquell moment: Rameau, Bach, Vivaldi i també el cataà Joan Baptista Plà. Serà diumenge a les vuit del vespre i per 14 euros l’entrada. DDM