De la terra neix el folk


Miquel Gil i Pep Gimeno ‘Botifarra’ a El Públic de Mataró.

Miquel Gil i Pep Gimeno “Botifarra” són dues de les veus més autoritzades de la música tradicional del País Valencià. Aquest diumenge 26 de gener van actuar en un espai cultural El Públic ple de gom a gom per presentar el seu espectacle “Nus”. Els dos músics van actuar en format duet sense acompanyament addicional. Cantant en solitari o a duo, només ajudats per una guitarra clàssica (Gil) i puntualment una pandereta o un bastó (Gimeno). Cara a cara amb el públic.

I quan veus les capacitats d’aquests dos mestres s’entén perquè no necessiten additius ni conservants. Amb una trajectòria de dècades dalt dels escenaris, les seves maneres són d’aquells que s’han forjat a base de picar pedra musical. A cada cançó interpretada (una seguidilla, un fandango, una jota), ells explicaven una història viscuda. Històries d’àvies centenàries, de jornalers de Xàtiva, de mariners de València. Un viatge que va repassar musicalment de Guardamar a Vinaròs el més representatiu del patrimoni musical del País Valencià. La nit es va cloure amb melodies marca de la casa: un seguit d’havaneres, recordant que en el fons, compartim una imaginari que lliga el Maresme amb Alacant.

El concert estava inclòs dins el Circuït Folc, impulsat pel Centre de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya i el Grup Enderrock. I va ser l’única parada al Maresme d’aquest prestigiós cicle. Una pena. Segurament falten més lliçons de genuïnitat musical com la d’aquest diumenge. Que ens recordin, de tant en tant, que de la terra i de l’imaginari popular és d’on neix el folk autèntic i insubornable. ELOI AYMERICH/ Vídeo: MARC ARISA i JOAN SALICRÚ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps requerits estan marcats amb *.

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>