Fun-Da-Mental i Pirat’s fan esclatar una nit de contundència musical

El Cruïlla de Cultures va viure una nit de contundència en tots els sentits el passat divendres. Reivindicació social en les lletres i sòlides bases de so i ritme van ser les dues notes predominants en el concert dels Pirat’s Sound Sistema i els britànics Fun-Da-Mental.

Els Pirat’s Sound Sistema van arrencar la nit. Vinguts del barri barceloní de Sants es van presentar amb seu nou company de trio, el veneçolà Merey als plats i midis. La proposta dels catalans és vàlida i sona coherent, i s’observa una clara evolució que han experimentat des dels seus inicis. Ara salten d’estil en estil, disparen bases de garrotins catalans o reggae i passen dels sons disco al dub amb crítica social de temes com Bombes. El duet cantant va reversionar alguns temes, com l’antimilitarista Tancs, remesclat del hip-hop al reggae de pista de ball. Amb el seu ritme persistent i la seva insistent actitud van aconseguir escalfar l’ambient i fer moure la seixantena d’espectadors que a penes omplien una sala que es va obrir amb més de mitja hora de retard. Amb el corejat Mentides van deixar l’ambient caldejat.

Fun-Da-Mental va aparèixer en escena amb la seva mescla de bases electròniques amb els sons orgànics de l’oriental dhol, l’harmonium o el brasiler berumbau. I de seguida van explotar la seva contundència superba i absoluta que eixordava el recinte amb temes com Wars, amb una genuïna mescla de rap de rima anglesa amb coros en urdú paquistanès. Però va ser amb temes com Shataan quan el conjunt britànic amb cinc músics en escena va arribar a moments de bellesa i contundència altíssims, amb la mescla de baix, pandeiro, pandaretes, càntics i bases d’efectes sonors amb la fluidesa ondulant de l’harmonium sempre present.

Amb una palestina embolicada al cap i cridant “no perquè vesteixi així sóc un terrorista” el vocalista Shamil Aloprado va liderar els Fun-Da-Mental fins a dalt de tot, demostrant un directe espectacular que combina el hip-hop, el dub, el trip-hop i el rap. Una música que rememora sons dels Asian Dub Fundation o fins i tot als mítics Public Enemy.

Fregant les dues de la matinada el recital s’acabava amb públic de la discoteca omplint ja la sala i una extraordinària i explosiva versió del Anarchy in the UK dels Sex Pistols. Prou simbòlic va ser aquest acabament. Segurament l’actitud punk anglesa s’ha rellevat i porta nous noms. Segurament noms com el de Fun-Da-Mental. Sorprenent, brutal, contundent concert. E. AYMERICH

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps requerits estan marcats amb *.

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>