Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Protestants, la història silenciada · CLACK Protestants, la història silenciada · CLACK Protestants, la història silenciada · CLACK Protestants, la història silenciada · CLACK Protestants, la història silenciada · CLACK
PROTESTANTS, LA HISTÒRIA SILENCIADA
Amb l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona, el gener del 1939, comença una nova etapa fosca per a les comunitats protestants catalanes, nascudes la segona meitat del segle XIX, que havien aconseguit una certa normalització amb la Segona República. A partir de l'acusació d'importar una fe estrangera, els protestants passen a formar part de l'anti-Espanya que calia combatre, juntament amb maçons, rojos, republicans i jueus. Són perseguits i anatemitzats, havent de practicar la seva fe en la clandestinitat. Van haver de passar molts anys abans que els fidels evangèlics no fossin perseguits per les seves creences. Van pagar, doncs, un preu molt alt per "no combregar" amb el règim catòlic del general Franco.

GIRA DE PRESENTACIONS A BARCELONA

Per Clack, aquest documental és, a banda de l'altaveu d'una història silenciada, el pretext perfecte perquè totes les persones que van patir la persecució franquista -pels motius que sigui- puguin tenir un espai de trobada per compartir les seves experiències. És per això que, l'any 2022, hem organitzat una gira de presentacions amb col·loqui posterior, arreu de la ciutat de Barcelona:

1 - Barcelona, Turó de la Peira.
5 de març del 2022. 17 h.
Lloc: Església Evangèlica Baptista del Turó de la Peira. C/ Montmajor, 15.
Organització amb: Església Evangèlica Baptista del Turó de la Peira.
Amb la presència de David Garrofé i Puig, conegut perquè ha estat secretari general de la patronal Cecot, amb seu a Terrassa, entre 1988 i 2021. Convidat a l'acte ja que prové d'un família de llarga tradició protestant, i que va patir en primera persona la repressió durant el franquisme.

2 - Barcelona, Gràcia.
30 d'abril del 2022. 18.30 h.
Lloc: Església Evangèlica Baptista de Gràcia. C/ Verdi, 191.
Organització amb: Església Evangèlica Baptista Gràcia, l'Assemblea de Germans del carrer Terol i l'Hospital Evangèlic.
Amb la presència de Francisco Mira, president del patronat del Nou Hospital Evangèlic; Salvador Salvadó, membre de l'Església Evangèlica Baptista de Gràcia, un dels protagonistes del documental i responsable de la impremta Salvadó; Armand Urrútia, exdirector de l'Hospital Evangèlic, forma part d'una nissaga vinculada a les Assemblees de Germans i Noemí Cortès, presidenta de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya i anciana de l'Assemblea de Germans del carrer Terol.

3 - Barcelona, Camp de l'Arpa.
22 de maig del 2022. 18 h.
Lloc: Església Evangèlica de Betlem. C/ Nació, 24.
Organització amb: Església Evangèlica de Betlem en col·laboració amb Terol, Església Evangèlica Poblenou, Fundación Federico Fliedner.
Amb la presència de Víctor Hernández, pastor de l'Església Evangèlica de Betlem; Carme Capó, historiadora, membre de l'església del carrer Tallers. Carme Capó és autora de 'L'obra metodista a Catalunya i Balears' i 'El protestantisme a Balears', entre altres publicacions.
Joel Cortés, president de la Fundació Flindler, entitat amb seu a Madrid.
Noemí Cortès, , presidenta de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya i anciana de l'Assemblea de Germans del carrer Terol.

4 - Barcelona, Sarrià.
19 de juny del 2022. 18 h.
Lloc: Església Evangèlica de Parla Alemanya. C/ Brusi, 94.
Organització amb: Església Evangèlica de Parla Alemanya.
Amb la presència de Matthias Weinmann, pastor; Wolf Zantop, membre històric de la comunitat; Emy Meier, membre de la Iglesia de San Pablo, vinculada amb la Iglesia Reformada Suiza, que va acabar fusionant-se amb l'Església Evangèlica de Parla Alemanya; Noemí Cortés, presidenta de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya i anciana de l'Assemblea de Germans del carrer Terol.

5 - Barcelona, Observatori Blanquerna.
20 d'octubre del 2022. 18.30 h.
Lloc: Facultat de Comunicació de la Universitat Ramon Llull (Espai de Recerca R3). C/ Tallers, 77.
Organització amb: Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, Mozaika, Universitat Ramon Llull, Stream i Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència.
Amb la presència de Manu Valentín, historiador, membre del Col·lectiu Mozaika, amb seu al Call, dedicat a la història i la cultura jueves; Noemí Cortès, presidenta de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya i anciana de l'Assemblea de Germans del carrer Terol; dos investigadors de l'Observatori Blanquerna: Daniel Esparza, doctor en Filosofia, Filosofia i Estudis Religiosos a la Universitat de Columbia i professor associat d'aquesta facultat; Lydia Dionís, impulsora del projecte Be The Key dedicat a la prevenció dels delictes d'odi a la xarxa. Els seus pares són pastors a l'Església Unida de Terrassa.

6 - Barcelona, Cristianisme i Justícia.
4 de novembre del 2022. 18 h.
Lloc: Seu de Cristianisme i Justícia al carrer Roger de Llúria.
Organització amb: Cristianisme i Justícia. C/ Llúria, 13.
Amb la presència de Víctor Hernández, teòleg i doctor en psicologia. És el pastor de l'Església Evangèlica del Clot, al carrer Nació; Josep Cobo és llicenciat en filosofia, compagina la docència al Col·legi Sant Ignasi de Sarrià amb la formació a Cristianisme i Justícia, sobre la significació i la vigència de la fe cristiana; Ada Castells és periodista i escriptora i l'any 1998 va publicar 'El dit de l'àngel', la seva primera novel·la, on la història dels seus avantpassats protestants estava present en tot moment. L'any 2012 va ser distingida amb el Premi Sant Jordi de Narrativa.

7 - Barcelona, Sant Pau.
6 de novembre del 2022. 11 h.
Lloc: Església Protestant Betel+Sant Pau. C/ Aragó, 51.
Organització amb: Església Protestant Betel+Sant Pau.
Amb la presència de Ignacio Simal, pastor de l'Església Protestant Betel+Sant Pau i Carlos Curiel, ancià de l'Assemblea de Germans de Terol.

8 - Barcelona, Nació.
27 de novembre del 2022. 17 h.
Lloc: Església Evangèlica Betlem. C/ Nació, 24.
Organització amb: Església Evangèlica Betlem.
Amb la presència de Victor Hernandez, pastor de l'Església Evangèlica Betlem.

9 - Barcelona, Associació d'Amics de la UNESCO per al Diàleg Interreligiós Interconviccional (AUDIR).
17 de desembre del 2022. 11 h.
Lloc: Seu AUDIR. C/ Lledó, 11, 1r.
Organització amb: Associació d'Amics de la UNESCO per al Diàleg Interreligiós Interconviccional (AUDIR).
Amb la presència de Lídia Muniesa, cristiana protestant; Cristina Vilaplana, educadora social i creient musulmana; Emilio Egea, de la comunitat bahà'í i Abel Aguirre, membre del moviment Hare Krixna.

10 - Barcelona, Tallers.
18 de desembre del 2022. 17 h
Lloc: Església Protestant Barcelona Centre. C/ Tallers, 26.
Organització amb: Església Protestant Barcelona Centre
Amb la presència de Marta López Ballalta, pastora de l'Església Protestant Barcelona Centre.

Segueix tota l'actualitat sobre la gira de presentacions a Barcelona a través de les nostres xarxes!
Twitter
Instagram
Facebook

NOTA: Les fotografies que acompanyen aquest contingut són de l'acte del 30 d'abril de 2022 a l'Església Evangèlica Baptista de Gràcia.

Un documental de Clack amb la col·laboració de Sàpiens
Una idea original de DAVID CASALS
Guió i direcció: DAVID CASALS, SERGI MARTÍ i JÚLIA SOLÉ
Producció executiva Clack: JOAN SALICRÚ, ELOI AYMERICH
Producció: ANNA FERNÀNDEZ
Realització: POL ALFAGEME, MARC BARCELÓ
Edició: SERGI MARTÍ
Fotomuntatges: POL ALFAGEME
Grafisme: JORDI NAVARRO
Música: GERARD ALÍS RAURICH
Postproducció de so: POL ALFAGEME

Mira el documental a Filmin
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.