Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
10/6
CLACK ESTRENA EL DOCUMENTAL 'EL MEU AVI VA ANAR A CUBA. VIATGE D'ANADA I TORNADA'
El documental reflexiona sobre el fenomen de les migracions i sobre com aquest ve de lluny i ha provocat molt de dolor durant segles, però també grans històries de superació.

El film es presentarà als cinemes Zumzeig de Barcelona al Cafè de Mar de Mataró, en dues activitats inscrites dins del projecte Som Audiovisual Barcelona.


El 1903, Pere Freixas i Pallejà, natural de Montroig del Camp, se'n va anar a fer les Amèriques, com tants altres catalans del moment. Les coses li van anar bé, però no va tornar a Catalunya sinó que es va arrelar a Cuba, on va tenir nou fills. 115 anys després, un besnet seu, Yasef Barbán Freixas –nascut a Cuba el 1983-, ha fet el viatge invers i ha tornat a casa, perquè ara és a Catalunya i a Espanya on hi ha moltes millors oportunitats per a construir-se un futur amb condicions.

Aquest és el punt de partida de El meu avi va anar a Cuba. Viatge d'anada i tornada, el nou documental de Clack, que compta amb el suport del projecte Som Audiovisual, "una xarxa del sector audiovisual, oberta i en creixement, unida per resoldre necessitats comunes i generar més i millors oportunitats per a l'audiovisual cooperatiu", segons expliquen els seus responsables, entre els quals figuren membres de les cooperatives Bitlab, Quepo i MktSpace i també Clack. "Juntes fem més viable i més visible la nostra manera d'entendre i exercir la seva professió: un model audiovisual més just, responsable, solidari i sostenible", afegeixen.

La peça, dirigida per Sergi Martí i Joan Salicrú i de 58 minuts, repassa paral·lelament les dues línies d'acció de la història, una a través de dibuixos animats i de la veu d'Abel Folk –interpretant el paper de Pere Freixas- i una altra a través del testimoni del mateix Yasef Barban Freixas, la seva dona Yudeikis Orta i diversos altres familiars dels "Freixas que se'n van anar a Cuba".

El documental pretén fer una reflexió de llarg abast sobre el fenomen de les migracions i com aquest, lluny de ser una temàtica contemporània, fa centenars d'anys que provoca històries de patiment però també de superació. I és també, una oda als catalans que es van quedar a Cuba, que han quedat a l'ombra de la història, a diferència dels Indians, aquells que es van poder enriquir, van poder tornar a casa i deixar-hi petjada en forma de construccions o de noves infraestructures, com el tren de Miquel Biada.
A banda dels personatges protagonistes, en el documental hi apareixen les veus de Tate Cabré, periodista responsable del volum Cuba a Catalunya. El llegat dels indians, i Carlos Batista, historiador i periodista cubà que fa uns mesos s'ha traslladat a Barcelona.

Presentacions a Barcelona i a Mataró

L'audiovisual, que s'ha rodat durant cinc anys a Valladolid, Barcelona, Mataró i Palamós, s'estrena dimarts 11 de juny a les 19.00 h al cinema cooperatiu Zumzeig de Barcelona (C/ Béjar, 43) en un acte que comptarà amb la presència de Tate Cabré, Carlos Batista i l'historiador Martín Rodrigo així com de Víctor Jiménez de Bitlab, soci treballador de la cooperativa Bitlab, entitat impulsora de Som Audiovisual i La Guixeta.

La peça es podrà veure de nou dos dies després, el dijous 13 de juny, també a les 19'00 h hores, al Cafè de Mar (C/ Santa Rita, 1) de Mataró, en un acte que comptarà amb la presència del protagonista de la història, Yasef Barbán Freixas.

Als dos actes hi participaran els dos codirectors del documental, pels quals aquesta ha estat una història d'investigació familiar, ja que són parents llunyans del Pere Freixas que va marxar a Cuba.
Formem part de:
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.