Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
'L'última cinta des de Bòsnia' enceta el seu recorregut internacional al prestigiós Sarajevo Film Festival · CLACK 'L'última cinta des de Bòsnia' enceta el seu recorregut internacional al prestigiós Sarajevo Film Festival · CLACK
17/8
'L'ÚLTIMA CINTA DES DE BÒSNIA' ENCETA EL SEU RECORREGUT INTERNACIONAL AL PRESTIGIÓS SARAJEVO FILM FESTIVAL
La versió cinematogràfica del film, coproduït per Clack i Minimal Films amb La Xarxa/VOTV i dirigit per Albert Solé, es projectarà per primer cop internacionalment aquest dimarts 17 d'agost


'L'última cinta des de Bòsnia', documental sobre la Guerra de Bòsnia i Hercegovina de les productores catalanes Clack i Minimal Films en coproducció amb La Xarxa i Vallès Oriental TV (VOTV), serà projectat per primer cop internacionalment aquest dimarts 17 d'agost a la tarda. L'estrena internacional tindrà lloc a la 27a edició del prestigiós Sarajevo Film Festival, el més important dels Balcans i el primer esdeveniment internacional amb què el film enceta, després d'haver sigut seleccionat, el seu recorregut més enllà de les fronteres nacionals.

Després del seu exitós pas per les pantalles catalanes, tant al programa 'Sense Ficció' (TV3) com a les televisions de proximitat adscrites a La Xarxa de Comunicació Local, coproductora del film, el documental comença ara un periple internacional amb una nova versió cinematogràfica, la qual serà projectada, a més del Sarajevo Film Festival, al Mediterranean Film Festival de Bòsnia i Hercegovina; al Rasnov Film Festival de Rumania; i a l'Astra Film festival de Rumania, entre d'altres.

En aquesta nova versió, el metratge original augmenta uns 10 minuts, s'hi incorporen imatges inèdites gravades a Catalunya respecte el metratge inicial per completar la història i es remunta completament la pel·lícula per tal d'implementar-li un to cinematogràfic. "Ens fa molt feliços que ens hagin seleccionat al Sarajevo Film Festival, tant pel que representa simbòlicament la ciutat al nostre documental com perquè esperem que sigui la primera fita internacional de moltes", explica Albert Solé, director del documental.
'L'última cinta des de Bòsnia' narra el conflicte dels Balcans a través de la història de Sifa Suljic (Srebrenica, Bòsnia i Hercegovina, 1971), una de les 2.500 persones exiliades degut a la Guerra de Bòsnia a Catalunya, concretament a Sant Celoni, municipi on viu des de fa 26 anys.

Al 1995, Suljic va perdre els seus dos germans, Muamer i Nezir, així com el seu pare, Hakija, al genocidi que va tenir lloc al seu poble, Srebrenica, considerat la massacre més gran a Europa des de la fi de la II Guerra Mundial.
Del pare i del seu germà Muamer n'ha pogut enterrar parcialment les restes; al Nezir, el germà gran, porta buscant-lo mitja vida, exactament els 25 anys que aquest 2020 fa que la Guerra de Bòsnia (1992-1995) va arribar a la seva fi.
Durant aquest darrer quart de segle, Sifa Suljic ha apaivagat la seva ànsia de veritat sobre què li va passar al seu germà Nezir visionant una cinta de vídeo VHS on la seva família li assegura, tres mesos abans del genocidi, trobar-se bé i tenir ganes de veure-la aviat.

Ara, 25 anys després de la Guerra, l'exiliada torna al seu poble acompanyada del seu fill per desenterrar la veritat sobre el seu germà Nezir i entendre per què aquell retrobament familiar que esbossava la cinta VHS mai va arribar a produir-se.

'L'última cinta des de Bòsnia' és una producció de Clack i Minimal Films en coproducció amb La Xarxa i VOTV, que compta amb el suport dels Departaments de Cultura i d'Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya; l'Institut Català de les Empreses Culturals; la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona; amb la participació de TV3; i amb la col·laboració dels ajuntaments de Terrassa, Sabadell, Granollers, Mataró i Sant Boi de Llobregat. Per la seva banda, Movies For Festivals és l'empresa responsable de la distribució del documental.

FITXA TÈCNICA

DIRECTOR: Albert Solé

GUIONISTES: Joan Salicrú, Ariadna Vázquez

PRODUCCIÓ EXECUTIVA CLACK: Joan Salicrú, Ariadna Vázquez, Eloi Aymerich

PRODUCCIÓ EXECUTIVA MINIMAL FILMS: Albert Solé, Gemma Rodríguez

DIRECTOR DE FOTOGRAFIA: Raúl Cuevas

SO DIRECTE I MESCLES: Samir Hrkovic

PRODUCCIÓ: Clack i Minimal Films

DISTRIBUCIÓ: Movies For Festivals


x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.