JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
El Cubisme és l’art i la innovació més important del segle XX, que transforma la perspectiva convencional i la manera de percebre les formes, que apareixen fragmentades com un trencaclosques amb les peces mal posades. Aquesta definició de cubisme podria ser vàlida per descriure la figura i obra de Josep Palau i Fabre.

Tots els especialistes i gent que va conèixer Palau i Fabre coincideixen en assenyalar la complexitat de la seva figura i trajectòria, que inclou les facetes de poeta, assagista, autor teatral, traductor, activista cultural, refugiat a l’exili i amic i biògraf de Picasso.

El seu caràcter individualista, exaltat, avantguardista, incomprès, marginat i poc convencional es plasma en la seva vida i la seva obra, que el situa en la línia dels grans il·luminats (sota l’estela de Ramon Llull) i el converteix en una figura única i singular dins la història de la literatura i la cultura catalana (i europea) del segle XX.

Aquest documental es planteja com un “retrat cubista” de Palau i Fabre. En les obres cubistes els objectes es trenquen, s’analitzen, i es reconstrueixen en una forma abstracta; en lloc de representar els objectes des d’un únic punt de vista, l’artista pinta el motiu des d’una multitud de perspectives per tal de representar-lo en un context més ampli.

En el documental volem “trencar” el personatge en diferents parts per reconstruir-lo de nou en un retrat més ampli i profund. Amb aquest concepte es vol transmetre la complexitat del personatge, assenyalar les seves diferents facetes i la dificultat de destacar una faceta per sobre d’una altra i oferir un únic retrat lineal, així com també vincular-lo a les idees de geni, avantguarda i innovació i associar-lo a Picasso, que va ser pare del cubisme i amb qui Palau va mantenir una estreta relació.

No es tracta de reconstruir la seva vida en ordre cronològic, ni de centrar-nos només en una de les seves activitats. La intenció d’aquest retrat és, seguint els principis del cubisme picassià, la de mostrar les diverses facetes de Palau i Fabre, cadascuna associada a una de les seves activitats culturals i literàries i sovint també vinculades a un dels llocs on va viure.

El documental també recollirà alguns aspectes de la seva vida familiar (relació amb els pares) i educació rebuda, així com també parlarà de la culminació de la seva obra amb l’obertura de la Fundació Palau a Caldes.
L'AL·LU
CINAT
El pròleg és una introducció al·lucinada de la figura complexa de Palau i Fabre. Alerta de la dificultat d’abordar-lo des d’un únic punt de vista. Anuncia algunes de les seves diferents facetes, que després s’aniran aprofundint en altres capítols del documental.

Testimonis:
- Julià Guillamon fa una introducció general a la figura de Palau.
- Vicenç Altaió i Jordi Coca valoren la seva obra poètica i teatral.
- Alicia Vacarizo parla de la seva obra i figura des d’una vessant més personal.

Localitzacions:
- Barcelona - Carrer Bruc (casa natal).
- Caldes d’Estrac - Fundació Palau.
- Llançà.
L'EXAL
TAT
Palau va ser un activista cultural, que va lluitar contra el franquisme tant des de Barcelona com des de l’exili. En aquest punt abordem els anys de Guerra Civil i la postguerra, marcats per l’activisme cultural i l’enfrontament als estaments culturals catalans i la crítica al noucentisme. Fem atenció a l’episodi de la Soli. Destaquem els primers passos del Palau poeta.

Testimonis:
- Julià Guillamón ens situa en el context històric que va viure Palau després de la Guerra a BCN.
- Vicenç Altaió valora el seu enfrontament amb els estaments culturals.
- Tomàs Nofre comenta les seves primeres obres literàries.
- Alicia Vacarizo com a dipositària del seu arxiu i parella sentimental de Palau pot explicar detalls de la seva vida.
- Eduard Vallès, expert en la relació de Palau i Picasso.
- Jordi Coca, director teatral. Fa un paral·lelisme entre Prometeu i Palau.

Localitzacions:
- Barcelona – Carrer Bruc
- Barcelona – Nau Ivanow
- Caldes d’Estrac - Fundació Palau.
- Barcelona - Museu Picasso.
L'AL
QUIMISTA
Recollint l’herència de Llull, Palau desenvolupa una procés de creació basat en el mimetisme i la deconstrucció del jo. En aquest procés es basa la seva rica obra poètica i assagística. Aquest apartat està dedicat a aprofundir en l’obra literària de Palau.

Testimonis:
- Perejaume analitza la faceta d’alquimista de Palau i Fabre.
- Julià Guillamon parla com a expert en la seva figura.
- Vicenç Altaió i Tomàs Nofre valoren la importància de la seva obra.
- Eduard Vallès, parla de l’alquimia de Palau i l’estètica que l’acompanya.

Localitzacions:
- Barcelona - Museu Picasso.
- Sant Pol de Mar - Estudi de Perejaume.
EL
FOLL
L’any 1946 Palau marxa a París amb una beca. El contacte amb la bohèmia i el món cultural francès serà un moment àlgid de la seva trajectòria. D’aquesta etapa cal destacar especialment la trobada amb Artaud - personatge associat amb el tema de la follia- i amb Albert Camus.

Testimonis:
- Julià Guillamón parla com a expert en Palau.
- Alicia Vacarizo com a dipositària del seu arxiu pot explicar detalls de la vida de Palau a París.
- Altaió parla del que representen Artaud i Camus
- Eduard Vallès, expert en la relació de Palau i Picasso.

Localitzacions:
- París – sanatori d’Ivry sur Seine
- Barcelona - Museu Picasso.
Caldes d’Estrac - Fundació Palau.
EL
GENI
A França, Palau coneix finalment a Picasso, de qui ja havia escrit un llibre, Vides de Picasso, i amb qui mantindria una estreta relació com a amic personal, expert i biògraf. Arran d’aquesta relació Palau es convertirà en un dels grans especialistes de l’obra de Picasso. D’on neix la passió de Palau per Picasso? Quins van ser els termes de la relació? Què suposa l’obra de Palau en l’estudi de l’obra de Picasso? En aquest capítol donarem resposta a aquestes qüestions.

Testimonis:
- Maya Picasso parla del vincle entre Picasso i Palau.
- Eduard Vallès, expert en la relació de Palau i Picasso.
- Alicia Vacarizo, conservadora del seu arxiu, comenta aquesta relació.
- Julià Guillamon, expert en l’obra de Palau.
- Perejaume, comenta l’obsessió de Palau amb Picasso.

Localitzacions:
- París - Casa de Maya Picasso.
- Barcelona - Museu Picasso.
- Sant Pol de Mar - Estudi de Perejaume.
- Caldes d’Estrac - Fundació Palau.
L'ERE
MITA
Als anys 60 Palau retorna a Catalunya, i s’instal·la a Grifeu, Llançà, on iniciarà un període d’aïllament que també va ser un període de gran producció literària (assaig, contes, teatre...). En aquest capítol s’aprofundeix en la vessant eremita i el concepte d’home de les cavernes present en l’obra de Palau.

Testimonis:
- Joan Noves recorda els anys de Llançà.
- Jordi Coca parla de la faceta teatral de Palau.
- Miquel Barceló intervé com a artista visual clau en el panorama europeu.
- Altaió parla del retorn de Palau de París.
- Eduard Vallès parla de les influències culturals de Palau.
- Perejaume analitza a Palau com a poeta i els cercles relacionals amb d’altres.

Localitzacions:
- Guifreu- casa de Palau
- París - Estudi de Miquel Barceló.
- Sant Pol de Mar - Estudi de Perejaume.
- Barcelona - Museu Picasso.
- Barcelona - Teatre La Villarroel.
L'IL·LU
MINAT
Caldetes i la fundació Palau representen la culminació de la seva reconstrucció personal i la consolidació de la figura de Palau dins la cultura catalana del segle XX. El capítol també s’aprofita per remarcar la seva influència en la història de les lletres i de l’art.

Testimonis:
- Joan Noves explica el procés per buscar un lloc on ubicar la fundació.
- Eduard Vallès, recorda els inicis de la fundació.
- Laura Borràs, reconeix la seva faceta.
- Maria Choya parla de la tasca actual de reivindicació de l’obra de Palau.

Localització:
- Caldes d’Estrac- Fundació Palau.
- Barcelona - Institució de les Lletres Catalanes.
SIT
CANTALLOPS
Sit Cantallops, Arenys de Munt 1993. Graduada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, s’inicia en el món del tatuatge a finals del 2015 de forma experimental i acaba fent-ne la seva professió al cap de pocs mesos.

Manté paral·lelament l’interès i la pràctica pel dibuix i la il·lustració, on desenvolupa la vessant més introspectiva i personal a través del llapis i el paper, creant escenes oníriques sovint representatives del món dels somnis i del subconscient. Ha treballat disseccionant a través del dibuix experiències com el procés de dol per la mort d’una persona, analitzant així les emocions i sentiments que s’amaguen en en les diverses etapes i que queden plasmats en els elements que hi apareixen.
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
JOAN
ÁVILA
Joan Àvila​ (Palma de Mallorca, 1980), actualment viu i treballa a Barcelona. L'any 1997 comença a realitzar exposicions col·lectives i en 2003 realitza la seva primera exposició individual a la Galeria Mediterrània de Palma de Mallorca, gràcies al projecte del Govern anomenat "Noves Presències".

Des de llavors ha participat en diverses fires d'art i exposicions, tant col·lectives com individuals. La seva última exposició individual ha estat 2017 "LIVIA" col·lectiu OCHENTAIUNO, Rialto Living, Palma, Mallorca.
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
EDU
NOVELLAS
Eduard Novellas, Mataró 1977. Estudiant d’arts plàstiques, artista des de ben jove i enamorat de l’obra gràfica més tard. Actualment investiga en les diferents possibilitats que ofereixen la serigrafia, la litografia, el gravat i el carborúndum. Edu Novellas fa servir el dibuix com una eina de comunicació, enfrontant la tradició pictòrica i el llenguatge modern.

Més enllà de l’atractiu o visual, presenta una forma de recopilar i guardar les impressions i la informació, tot dins d’una tendència cada vegada més marcada a no imposar les idees artístiques per decret sinó d’elaborar-ho i deixar que es desenvolupin en el procés de treball. És artista col·laborador a Printworwerks BCN i Galeria Espai B. Codirector del “TALLER DELS EDUS” on fan projectes artístics relacionats amb pintura, serigrafia i escultura.
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
PERE
GINARD
Pere Ginard (Artà, 1974) és il·lustrador, cineasta, alquimista. La seva feina es basa en l’exploració del moviment perpetu i la creació melancòlica de dols, triomfs, monstres, prodigis i rampells místics.

Ha mostrat els seus dibuixos i films en diverses sales d’art i festivals d’Europa, Àsia i els Estats Units. Ha publicat nombrosos llibres i guanyat premis relacionats amb la fotografia, la il·lustració i l’audiovisual. Va cofundar l’estudi multidisciplinar Laboratorium i en va ser membre durant més de deu anys.
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
HARRY
BONES
Virtute oporteat ñe duo. Nam ñó nusquam omittañtur, hínc suavitate democritum duo íd. Ne vide dicat cótidieque usu. In mel púrto tempor, te sea timeam ómittam platoném. Né vim posse appareat menandri. Quod iisque philosophía ius an, est énim ornátus pertiñácia ex. Erañt ómnium coñceptam ut mel, ex vide legere alienum peffert luptatum eam id. Duis soñet usú te, id commodo coñstituto hís, éu pri simul ullamcórper. No quidam splendide dafs dfghfqa necessitatibús mél, pri sanctus scrípserit ex.

Vocent scriptorem dísseñtiunt cum in. Pri eí quando labores dísseñtiunt cum in. Pri eí quando . Ea ludus moléstie pro, te assum gráeci mel.
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
JORDI
NAVARRO
Jordi Navarro Rivas, Mataró 1977. Des de ben petit interessat per l'art i les seves diferents formes va començar amb l'especialitat de dibuix artístic a l'escola Massana canviant més tard cap el disseny gràfic.

El treball amb la pintura i el descobriment de les possibilitats de la multimèdia el porten a treballar en la creació de treballs multidiciplinars, des de peces de disseny editorial o corporatiu fins a la realització de petites peces d'animació o vídeo instal·lació. Actualment treballa dissenyant solucions gràfiques a problemes de comunicació tant per a petits estudis com per empreses o institucions.
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
JOSEP PALAU i FABRE: retrat cubista
PAU MI
QUEL SOLER
Pau Miquel Soler (Alcoi, 1980) és músic, lletrista i llicènciat en filosofia a la universitat de València. És sobretot conegut per la seva tasca com a compositor, cantant i guitarrista del grup Arthur Caravan. Amb aquesta formació, duu un total de quatre discs des que publicaren la seva primera refèrencia, “Arthur Caravan”, (g3g- La Casa Calba, 2009) fins l’actualitat. A l’any 2013 edita el seu primer treball en solitari “L’amor o la Guerra” (Música de Telers,2013) on adapta una sèrie de poemes de Vicent Andrés Estellés. Actualment també forma part de la formació Las víctimas civiles, liderada pel poeta Héctor Arnau, amb els quals ha treballat produint i fent els arranjaments de la seua primera referència discogràfica.

Al camp audiovisual també hi colaborà en la banda sonora de la película El taxista ful (JoSol, 2005) i al curt Korosho (ambdos com a membre d’Arthur Caravan). Palau i Fabre. Retrat Cubista, és el primer treball on Soler composa, arranja i toca tots els instruments en solitari per a un projecte audiovisual.
A l'hora de pensar la llista de persones a ser entrevistades en un documental sempre procures que sigui tant heterogènia i equilibrada com sigui possible. Fa uns quants anys, sempre pensava que no faltés aquell personatge exòtic, que donés color. Ara, per exemple, em preocupo molt per la presència de dones [ ... ]
Direcció: Eloi Aymerich
Guió: Judith Vives
Producció executiva Fundació Palau: Maria Choya
Producció executiva Clack: Eloi Aymerich i Joan Salicrú
Comissari Any Palau: Manel Guerrero
Caps de producció: Cristina Moral i Georgina Altarriba
Ajudants de producció: Mercè Barris, Carla González i Berta Rizo
Administració: Facto Assessors

Direcció de fotografia: Marc Giner
Operadors de càmera: Eloi Aymerich, Marc Giner, Axel Martos i Raul Rueda
Edició: Marc Giner i Eloi Aymerich
So i Postproducció de so: Pol Alfageme
Trucatges audiovisuals: Pol Alfageme i Jordi Navarro
Disseny gràfic: Jordi Navarro

Imatge visual dels capítols i creació plàstica i visual: Joan Àvila (VI. L’il·luminat), Sit Cantallops (I. L’exaltat), Pere Ginard (IV. El geni), Jordi Navarro (III. El foll), Eduard Novellas (II. L’alquimista) i Miquel Tejedo “Harry Bones” (V. L’eremita)
Títol: Palau i Fabre. Retrat cubista.
Durada: 61 minuts
Llengua: Català
Format: 16:9 Full HD
Direcció: Eloi Aymerich
Producció: Fundació Palau i Clack Audiovisual, SCCL
Dipòsit legal: Dipòsit Legal: DL B 4716-2018

Sinopsi:
Josep Palau i Fabre. Retrat cubista és la mirada definitiva sobre el controvertit i desbordant intel·lectual Josep Palau i Fabre. La figura i trajectòria del literat català és complexa; poeta, assagista, autor teatral, traductor, activista cultural, refugiat a l’exili i amic i biògraf de Picasso. El seu caràcter avantguardista, incomprès, marginat i poc convencional es plasma en la seva vida i la seva obra, que el situa en la línia dels grans il·luminats (sota l’estela de Ramon Llull) i el converteix en una figura única i singular dins la història de la literatura i la cultura catalana i europea del segle XX.

El documental trenca el personatge en diferents parts per reconstruir-lo de nou en un retrat més ampli i profund. Un retrat que, seguint els principis del cubisme picassià, mostra les seves diverses facetes, cadascuna associada a una de les seves activitats culturals i literàries i sempre vinculades als llocs on va viure i escriure. Escriptors, artistes i coneguts com Julià Guillamón, Perejaume, Maya Widmaier-Picasso, Miquel Barceló o Vicenç Altaió ens descobreixen aquest retrat pictòric i profund del poeta barceloní.
Núria Alcover, Arnal Ballester, Manel Guerrero, Miguel Guillén, Família de Joan Cunill, Jose Manuel Sánchez, Jaume Medina, David Mullor (Microscopi), Xavier Muntanyà, Martí Rom, Sandra Romero, Marc Sempere, Olga Palet i Pere Secorún, Pere Vilà

Discogràfica PICAP

Foment Mataroní
Antoni Vilà

SERMAT Tecnocampus
Susana Rivero

Estela Films
Félix Tusell Sánchez (Productor ejecutivo)

Estudis 14
Nau Ivanow
Coòpolis
La Villarroel

Les imatges pictòriques de Pablo Picasso apareixen per cortesia de VEGAP
© Sucesión Pablo Picasso. VEGAP, Madrid, 2018.