Dues maneres d’entendre el folk

 Batak i Origen en concert a El Públic.

El grup Batak [web] i Origen [facebook] van tancar el passat diumenge 16 de març el Cicle de Músiques Tranquil·les de Mataró amb un concert a l’espai cultural El Públic [web]. Les dues formacions van ensenyar dues maneres molt diferents d’acostar-se al folk i la música d’arrel acústica i instrumental.

La banda originària de la Conca de Barberà Origen van ser els encarregats d’obrir la nit. Amb una formació de duet amb Judit García (violoncel i cors) i David Potau (veu i guitarra), es van basar en oferir una recepta de música clàssica readaptada al pop acústic. En alguns moments van brillar, amb cançons com la poderosa L’arbre dels totxos o amb les tornades enganxoses de El cent-peus. Origen té maneres, però van demostrar també el perquè són un grup novell, amb algunes mancances en el ritme del concert i alguns temes amb alguns serrells per corregir.

El plat fort de la nit eren els Batak. La formació del Vallès Oriental arribava amb un nou disc sota el braç, Casa Vella. Just un any després d’editar-lo les melodies d’aquest treball sonaven per fi al Maresme després de rodar per mitja Catalunya. Els vallesans es van presentar en format de trio, amb Mar Aumedes a les veus, Pol Aumedes a l’acordió i l’acordina i Jordi López a la guitarra acústica i el lap steel. L’energia que desprenen es va combinar amb una delicadíssima tria de cançons d’arrel popular. Però que sabia jugar amb gairebé tots els pals. Del pasdoble nostàlgic i detallista de La modista a l’havanera Mariner de terra endins. I es que la característica principal d’aquest grup és la seva versatilitat per a fer propera i fàcil la música tradicional. Dotant-la d’un cert sentit pop. Es van atrevir amb el so indie del lap steel a Ella ho sap i van rematar la feina amb una balada a guitarra clàssica, una bellíssima Oblida-ho tot amb sorpresa final en forma d’acordina.

Una nit de promeses clares. La música folk és ben viva. I sorgeix des del Vallès fins a la Conca de Barberà. Només cal que hi parem les orelles per veure que són la millor mostra que els nostres músics s’esmercen en fer-la propera i bonica. ELOI AYMERICH / Vídeo: MARC ARISA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps requerits estan marcats amb *.

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>