Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
'El Documental del Mes' ens presenta en 'Chris, el suís' un periodista que va implicar-se fins la mort en la guerra de Iugoslàvia · CLACK
4/2
'EL DOCUMENTAL DEL MES' ENS PRESENTA EN 'CHRIS, EL SUÍS' UN PERIODISTA QUE VA IMPLICAR-SE FINS LA MORT EN LA GUERRA DE IUGOSLÀVIA
'Chris el suís' és el documental que realitza la cosina d'en Chris, i directora del film, Anja Kofmel, per descobrir i compartir la seva esfereïdora història.

La projecció comptarà amb una tertúlia posterior protagonitzada per Xavier Rius Sant, periodista especialitzat en el seguiment de conflictes internacionals com el dels Balcans.

'El Documental del Mes' de Mataró del febrer ens descobreix la història d'en Chris, un jove periodista suís que cobreix la guerra de Iugoslàvia i s'hi acaba involucrant com a mercenari.

Serà el proper dimecres 12 de febrer, a les 7 de la tarda, a la sala d'actes del Cafè de Mar.

:: La història

Quan la guerra de Iugoslàvia va esclatar, joves de tot Europa hi van anar a lluitar, entre ells, un periodista suís anomenat Christian Wütenberg.

A principis del gener de 1992 van trobar el seu cos sense vida prop de Vukovar (Croàcia) uniformat com un mercenari. Segons l'autòpsia que se li va practicar, va morir estrangulat. De fet, unes setmanes abans en Chris s'havia convertit en membre del PIV (Primer Batalló de Voluntaris Internacionals), un grup paramilitar que va ser fundat per Eduardo Rózsa‐Flores, "Chico", que
s'encarregava de "netejar" la població sèrbia en les àrees frontereres.

Vint anys més tard, la cineasta Anja Kofmel investiga el perquè de la seva mort i què va portar el seu cosí a la guerra. Gràcies a un diari personal que en Chris va deixar, l'Anja comença a imaginar com van ser els seus últims mesos de vida. El que comença com una curiositat per entendre les motivacions d'un noi suís de 27 anys que se'n va anar a cobrir una guerra, es converteix en una
investigació acurada i personal. Per fer‐ho, reuneix testimonis com els membres de la seva família, els seus ex‐companys periodistes, mercenaris del PIV i, fins i tot, l'ex‐terrorista Carlos el Chacal.

La visió que a poc a poc es va creant en l'imaginari de l'Anja Kofmel sobre els últims mesos de vida d'en Chris, es transforma en un món animat molt personal que ens recrea els últims dies d'un jove periodista que es va perdre en la foscor d'una guerra brutal, com si es tractés d'una mort anunciada.

:: El protagonista de la tertúlia posterior a la projecció: Xavier Rius Sant [@xrius1]

Nascut a Barcelona el 1959, és mestre, periodista i escriptor especialitzat en conflictes internacionals, immigració, terrorisme i ultradreta.

Especialitzat en el seguiment de conflictes internacionals com els dels Balcans (Bòsnia i Kosovo) i Món Àrab, amb articles d'anàlisis, informació i reportatges fotogràfics. Ha col·laborat en la majoria de diaris de Catalunya i Madrid i ha participat en projectes d'ajuda humanitària. Ha publicat diversos estudis com El libro de la inmigración en España, editat el 2007 per Almuzara o Xenofòbia a Catalunya, publicat el 2011 en el que explica i analitza el creixement de la ultradreta.

Ara col·labora a El Periódico, El Punt Avui i Nació Digital amb articles d'opinió i d'informació. Fins 2014 col·laborava també a El País. Va col·laborar de manera regular a l'AVUI, Nou Diari, Diari de Barcelona, El Observador, El Independiente, El Mundo, El Triangle i El Temps. A COM Ràdio va dirigir l'espai Conflictes del Món. És autorde sis llibres. Entre 1989 i 1995 va ser autor d'alguns capítol dels anuaris del Centro de Investigación para la Paz (CIP).


Presentarà el col∙loqui el company de Clack, Joan Salicrú, també periodista amb experiència professional relacionada amb el conflicte dels Balcans.

Dimecres 12 de febrer a les 19 h a la sala d'actes del Cafè de Mar (Carrer Santa Rita, 1 Mataró)
Entrada: 3 euros / 1 euro amb descompte d'estudiant Tecnocampus.
Organitza: Clack i DocsBarcelona del Mes.
Amb la col∙laboració de: Ajuntament de Mataró,
Fundació Unió de Cooperadors de Mataró i TecnoCampus.
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.