Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
S'estrena 'Peiró42', una proposta de la Comissió Peiró produïda per Clack · CLACK
16/10
S'ESTRENA 'PEIRÓ42', UNA PROPOSTA DE LA COMISSIÓ PEIRÓ PRODUÏDA PER CLACK
Aquest proper dissabte 21 d'octubre a les 21 h s'estrena al Teatre Monumental de Mataró el projecte escènic documental Peiró42, una iniciativa de la Comissió ciutadana "Joan Peiró: 75 anys del seu afusellament (1942-2017)" produïda per la cooperativa audiovisual Clack.

La presentació s'ha fet aquest dilluns al Cafè de Mar de la capital del Maresme i ha comptat amb la presència de l'alcalde, David Bote, així com amb Eloi Aymerich, director de l'espectacle; Clàudia Dubé, directora de l'Orquestra Ciutat de Mataró; i Maria Salicrú-Maltas, coordinadora musical de l'espectacle.

Peiró42 és un projecte escènic documental sobre Joan Peiró, Mataró i els valors de l'anarcosindicalisme, el cooperativisme i la República. Es tracta d'una iniciativa de la comissió ciutadana "Joan Peiró: 75 anys del seu afusellament (1942-2017)", formada per una quarantena d'entitats de la ciutat entre les quals hi ha sindicats, grups de memòria històrica, cooperatives i associacions.

La proposta, que barreja teatre, música i audiovisual, està dirigida per Eloi Aymerich amb el suport de Jèssica Pérez Casas a la direcció d'actors, Laura Clos "Closca" i Sergi Corbera a la direcció d'art i Maria Salicrú-Maltas a la direcció musical.

El projecte compta amb la participació musical de Maria Arnal i Marcel Bagès –un duet barceloní que està de gira internacional i que sempre ha barrejat la música popular amb la recerca musicològica i la memòria històrica-, els cinquanta músics de l'Orquestra de Mataró i un cor de 23 cantaires creat expressament per a l'ocasió. Des del punt de vista escènic, s'hi podran veure intervencions de Jaume Amatller "Notxa", David Pruna i Izaskun Larrea, tots tres vinculats a l'Aula de Teatre.

Peiró42 compta amb el suport de l'Ajuntament de Mataró, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. S'estrenarà a Mataró i està prevista la seva posada en escena també a d'altres espais com el Museu de l'Exili de La Jonquera, el 10 de novembre.

Les entrades per assistir a l'estrena de l'espectacle al Teatre Monumental són gratuïtes però cal recollir-les a les oficines de la Direcció de Cultura (carrer de Sant Josep, 9) o bé a través del web entradesculturamataro.cat.

Nit Peiró a Mataró Televisió
La versió documental de Peiró42 s'estrenarà a Mataró Televisió, la nova televisió municipal, el proper dissabte 28 d'octubre a les 22 h en el marc d'una Nit Peiró que l'emissora pública municipal dedicarà al sindicalista, Fill Adoptiu de Mataró.

Aquesta programació especial inclourà també una edició del programa Calidoscopi on diferents historiadors i experts reflexionaran sobre la figura de Joan Peiró. El documental, de 30 minuts de durada, compta amb intervencions dels historiadors Margarida Colomer, Pere Gabriel, Miquel Garau, Josep Puig Pla i Maria Salicrú-Maltas.

Joan Peiró i Belis (Hostafrancs, 1887–Paterna, 1942) va ser vidrier d'ofici i va militar en l'anarcosindicalisme on va ser secretari general de la CNT. Establert a Mataró va treballar al Forn del Vidre, on va esdevenir impulsor de la Cooperativa del Vidre. Amb la guerra civil, va acceptar ser ministre d'Indústria. Exiliat a França, la Gestapo el lliurà a Franco i fou empresonat a València i afusellat a Paterna.
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.