Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
9/11
CLACK ACULL AL CAFÈ DE MAR LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE SOBRE LES PREFERENTS D'ANDREU MISSÉ
Mataró, amb 125.000 habitants, ha estat una de les ciutats més castigades pel frau de les participacions preferents i obligacions subordinades a nivell d'Espanya.

Els danys van ser causats en gran part per Caixa Laietana, la històrica caixa d'estalvis de la capital del Maresme, que havia estat fundada a Mataró el 1859 per "combatre la misèria pública" i "induir l'estalvi" als obrers.

A Mataró, però, també hi va haver un considerable número de damnificats de Caixa Catalunya i altres entitats financeres. El frau va afectar en total a unes 15.000 persones, en la seva majoria jubilats, entre els quals figuraven analfabets i malalts d'Alzheimer. Els barris més afectats van ser els més populars de la ciutat, com La Llàntia, Cerdanyola o Cirera.

A Mataró, els afectats van aconseguir recuperar la major part dels seus estalvis gràcies a les massives mobilitzacions, que es van prolongar més de dos anys i en les quals va participar l'Ajuntament, amb el seu alcalde Joan Mora al capdavant, i la plataforma Estafabanca. També van prestar la seva ajuda les associacions de consumidors Adicae i Apredef.

Tota aquesta història, ja explicada al documental de Clack Desmuntant Laietana, s'explica ara, en format de llibre, a La gran estafa de les preferents, l'autor del qual és el periodista Andreu Missé, director de la revista AlterEco, editada per la cooperativa Alternativas Economicas.

El llibre, amb un capítol dedicat a Mataró, es presentarà el proper dijous dia 10 de novembre a les 19 hores al Cafè de Mar en un acte organitzat per Alternativas Económicas i compta amb el suport de la productora Clack, responsable del 30 minuts titulat Desmuntant Laietana. A l'acte hi participaran Andreu Missé així com l'alcalde de Mataró durant la crisi de les preferents, Joan Mora, i les advocadesses Núria Moreno i Laia Manté.

El treball de Missé, que ha durat més de dos anys, revela el paper determinant dels abusos i males pràctiques de la banca durant la gestació, l'esclat i els intents de reparació de la crisi financera a Espanya. El volum s'ha treballat a partir d'una quantitat ingent de documentació i de fonts informatives, a més de retratar desenes de casos que evidencien l'engany. Els perfils d'afectats converteixen el llibre en què l'autor defineix com "una crònica sobre els perdedors de la crisi".

El volum atribueix a les protestes dels afectats, i no a l'actuació de les autoritats, la resposta que finalment van començar a donar bancs i caixes al problema, que no van evitar, però, importants pèrdues ni permetre la recuperació immediata dels diners. La solució de l'arbitratge fet a mida de la bancal, va resoldre el problema a un número important de perjudicats, però va deixar a més de 125.000 afectats exclosos d' aquest mecanisme.
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.